HISTORIE VÍNA


GRUZIE JE OBECNĚ POVAŽOVÁNA ZA  KOLÉBKU VINAŘSTVÍ.

Gruzie má velmi dobré subtropické klimatické podmínky. Leží nedaleko 
od pobřeží Černého moře, s dostatkem srážek, s dlouhým létem 
a teplotami okolo 45 stupňů. Kavkaz zase vinice chrání 
před studenými severními větry. Podkavkazí slunné a hornaté 
Gruzie (Georgia) je také obecně uznáváno jako kolébka 
pěstování vinné révy (Vitis vinifera), která patří do košaté 
čeledi révovitých (Vitaceae).
Počátky pěstování vinné révy dokumentují také různé 
paleobotanické, archeologické, folklórní a písemné zdroje.
Víno se v Gruzii vyrábělo již v období neolitu - před více
než 8.000 lety. Při archeologických vykopávkách byly nalezeny 
pecičky kulturní révy vinné pocházející ze 7. až 6. tisíciletí před n.l.


Podle legendy svatá Nino, která do Gruzie přinesla křesťanství 
z Kappadokie, měla v ruce kříž z keře révy, svázaný svými vlasy. 
Od té doby se réva vinná stala symbolem nové víry. Největšího
rozkvětu vinařství dosáhlo v 19.století.

Historii vína v Gruzii je tudíž doslova tisíce let stará. Tradice vinohradnictví 
je proto neoddělitelná a prolíná se s národní identitou země. 

Všude v Gruzii se setkáte s vinaři, kteří pracují ještě původními, 
doslova antickými metodami. Např. zahrabávání sudů pod zem 
(hliněných nádob Qvevri), kde pak probíhá kvašení. 

Na základech tradičního vinařství však vyrůstají, moderní vinařské podniky,
za zájmu zahraničních producentů
Gruzínská vína se těší oblibě ve světě a jejich kvalita 
i cena se směle vyrovnají evropské špičce.
Na světě je registrováno asi 3-4.000 odrůd révy vinné, 
z nichž více než 500 roste v gruzínských údolích. 
Říká se, že vinná réva a člověk se objevili v Gruzii 
současně a nemohou žít odděleně. 

V Gruzii se pěstuje kolem 500 jedinečných 
a endemických druhů odrůd révy vinné,
z nichž 30 je rozšířeno po celé zemi.

Gruzínské slovo "gvino" je považováno za původce například 
anglického slova "wine", francouzského "vin" i českého "víno". 

Mezi nejznámější vinařské oblasti Gruzie patří - 
Kachetie, Kartli, Imereti, Gurie, Rača-Lečchumi, 
Kvemo (Dolní) Svaneti a Abcházie.
---
Kachetie je známá svými odrůdami Saperavi, Rkaciteli a Mtsvane; 
Kartli – odrůdami Goruli Mtsvane; Imereti - Tsitska a Krakhuna; 
Gurie a Abcházie - Tsolikouri a Čchaveri; 
Samegrelo - Odžaleši a Rača-Lečchumi - Usacheluri, 
Alexandrouli a Culukidzes Tetra.
Velká láska gruzínského národa ke kultuře vinné révy je vyjádřena mnoha způsoby, například v tradičním gruzínském designu, písních, poezii a malířství. 
Gruzínci vytvářeli svoji jedinečnou kulturu vína po staletí a vyvíjeli způsoby výroby vína, od stolních až po dezertní. 

Vinné sklepy s hliněnými nádobami (gruzínsky “Qvevri”), pocházející
z 8. a 7. tisíciletí 
před naším letopočtem, byly nalezeny při archeologických vykopávkách po celé Gruzii. Během vykopávek byly vinné nádoby objeveny v okolí chrámů a klášterů, což dokazuje, že víno bylo také používáno při náboženských obřadech. Má se za to, že Svatá Nino zavedla v Gruzii křesťanství v roce 365 př.n.l. pomocí kříže, vyrobeného z vinné révy.
Nutno poznamenat, že muzeum vína Vinopolis v Londýně věnuje svůj první pavilon kultuře vinařství Gruzie a uznává naši zemi za kolébku vína.